Home Schenk nu Steun een actie Start een actie

Villa Samson

  

Villa Samson brengt mens en dier samen

Villa Samson wordt een “beestig fijn” gebouw naast het UZ Brussel waar huisdieren en patiënten elkaar onbezorgd kunnen ontmoeten. Een aangename ruimte waar het mogelijk is om de band met het huisdier te onderhouden, het dier te verzorgen, te aaien en ermee te spelen. Onderzoeken tonen aan dat een huisdier een belangrijke rol speelt in het genezingsproces. Wanneer iemand met zijn lievelingsdier in contact komt, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte. De interactie stimuleert de aanmaak van dopamine en endorfines en elimineert stress. Het zorgt ervoor dat mensen blijven bewegen en uiteraard biedt het dier troost in moeilijke dagen. 

     

Villa Samson is er voor elke patiënt

Elke patiënt die opgenomen is in het UZ Brussel kan gebruik maken van Villa Samson, op voorwaarde dat zijn ziektebeeld contact met dieren toelaat. De behandelende arts zal steeds zijn toestemming moeten geven. Sommige doelgroepen hebben een grotere nood aan contact met hun huisdier.

  • Kinderen geven heel vaak aan dat ze hun diertjes missen. Een bezoekje van hun huisdier fleurt hun dag op en doet ze even vergeten dat ze in het ziekenhuis zijn.
  • Voor eenzame, oudere mensen is hun huisdier vaak nog de enige familie. De hechting aan en verzorging van hun lievelingsdier, houdt ook hen gaande. Ze krijgen er de warmte, aandacht en liefde van die ze in het ziekenhuis grotendeels moeten missen.
  • Mensen die aan het levenseinde staan willen vaak nog een laatste keer hun geliefde huisdier, hun trouwste vriend, zien en knuffelen ter afscheid.

Villa Samson biedt een oplossing voor diverse noden

Op bezoek

Familieleden of vrienden kunnen tijdens de bezoekuren langskomen met het huisdier van de patiënt. Voor mensen die niemand meer hebben is er een opvangservice voor hun huisdier voorzien in een kennel in de buurt. De verzorgers van die kennel komen dan met het dier tot bij de patiënt.

Als hulp bij therapie

In de multifunctionele ruimte kunnen therapeutische sessies georganiseerd worden met getrainde dieren. Deze “Animal Assisted Therapy” kan van grote betekenis zijn bij de behandeling van mishandelde kinderen, depressies, autisme, eetstoornissen, lees- en concentratieproblemen of bij kankerpatiënten.

Vervullen van de laatste wens

Heel speciaal zal het UZ Brussel enkele kamers inrichten in een huiselijke sfeer voor palliatieve begeleiding, zodat het mogelijk is om de laatste wens te vervullen: samenzijn met de dichtste familie en het lievelingsdier bij het levenseinde.